Korvausilmaventtiilien suodattimet

Katupölykausi on päällä ja siitepölykausi alkamassa, eli nyt olisi sopiva aika vaihtaa korvausilmaräppänöiden suodattimet. Talokansion mukaan ne pitäisi vaihtaa 1-2 kertaa vuodessa. Tarkoitan siis niitä neliön muotoisia räppänöitä missä on säätönuppi keskellä (ainakin Henry Kataja Oy:n tekemissä taloissa). Vaihdoin itse ne pari vuotta sitten ja näyttävät jo melko tummilta. Jos on käynyt niin, että paikalla on vielä alkuperäiset filtterit, niin veikkaan, ettei sieltä enää kovin raitista ilmaa tule sisään.

Löysin netistä yhden paikan mistä näitä saa ostaa: http://www.lhsuodatin.fi/tuotteet.html?id=3/ (EU2 vanusuodatin). Hinta alkaen 4.30 EUR/ kpl plus postit. Laskin, että meidän talotyypissä on 7 räppänää, joten aloin etsiä halvempaa vaihtoehtoa. K-Raudasta löytyi Prof-suodatinhuopaa, 610 x 610 mm levy, hinta 9.90 EUR. Siitä saa leikattua yhdeksän 170 x170 mm palaa jotka siis sopii meidän räppänöihin. Tämä on hiukan ohuempaa, mutta tiiviimmän tuntuista materiaalia kuin ne alkuperäiset, ja suodatusluokka on EU3 eli pykälää hienompi. Netistä saattaa löytyä suodatinkankaita metritavarana vieläkin halvemmalla.

Googlailin myös näitä suodatinluokkia, ja ilmeisesti tämä menee niin, että EU2, EU3 ja EU4 välillä ei ole suurtakaan eroa suodatustehossa, eli noin 85% siitepölystä ja osa katupölystä ja noesta pitäisi jäädä haaviin. Kaikki em. lasketaan karkeasuodattimiksi, eli jos haluaisi suodattaa esimerkiksi kaiken siitepölyn pois, niin pitäisi käyttää hienompia, vähintään luokkaa EU5. Tässä on kuitenkin huomattava, että kun tihennetään suodatinta niin ilmanvastus kasvaa. Liian tiheät suodattimet aiheuttaa sen, ettei ilmaa tule sisään tarpeeksi -ainakaan räppänöistä. Eli en kehottaisi ketään kokeilemaan näitä tiheämpiä versioita.

Itse olen täysi maallikko ilmanvaihtoasioissa, joten joku asioista paremmin tietävä korjatkoon pahimmat väärinkäsitykset.

-Mikko


Eepo:

Olen ostanut hyvää suodatinvanua (kuten myyjä sitä nimitti) metritavarana Suutarilan Etolasta.

here.com/suomi/helsinki/00750/lampputie/…/title=Lampputie%202

Suodatinvanua löytyy varmasti muistakin Etoloista. Ostin sitä 85 cm:n ( 85:17 = 5)pätkän, joka maksoi 9,10 €. Tein siitä 30 kpl suodattimia, joiden koko on 17 x 17 x 2 cm. Kappalehinnaksi tuli siten 30 senttiä. Hinta on vain kolmasosa tuosta K-raudan hinnasta. Nuo valmiiksi leikatut suodattimet näihin Air In -venttiileihin ovat aivan hurjan hintaisia. Yli 4 € kappale.

Tuon Etolan huovan vahvuus on siis 2 cm, eli se istuu siltäkin osin oikein hyvin noihin korvausilmarasioihin. Se ei päästä reunoistakaan ohi ilman saasteita. Ilmaa virtaa hyvin sisään, mutta saasteet jäävät suodattimeen.

Valmiiksi leikatut suodattimet voi säilyttää esim. pahvisessa säilytyslaatikossa.

Olen vaihtanut aina nuo suodattimet tammikuun ja heinäkuun alussa. Muuttopäivähän oli 30.6.2005.

Ei sitten muuta kuin kaikki Etolaan.

Etolan suodatinvanusta löytyy tällaiset merkinnät:

Suodatusluokka: G3 (EN 779)
Erotusaste: 85% (DIN 24185)
Pölynkokoamiskapasiteetti: 600 g/m²

eli suodatinvanu on uuden eurooppalaisen ilmansuodatinstandardin SFS-EN779:2012 mukainen, joka astui voimaan keväällä 2012.

Alla olevan linkin tietojen (teksti ja taulukko sivun alaosassa) perusteella suodatin on varsin korkealaatuinen, jos ymmärsin asian oikein:

www.camfil.fi/suodatintekniikkaa/standar…setuksia/en-7792002/

Tällä suomalaisella sivulla suodatusluokat EU3 ja G3 rinnastetaan:

www.suodatinkeskus.com/suodatinkangas-p-88.html

Suodatinkankaan tuo maahan tämä yritys:

www.fonecta.fi/yritykset/Vantaa/783982/AAF+International+Oy

Tässä hyvää tekstiä:

www.heli.fi/Hengitysilma/Sisailma/Rakennusten-suodattimet/

New European Standard for General Ventilation Filters:

www.aafeurope.com/_uploads/file/EN779-2012%20(IN)%200113.pdf


Mikko:

Noista suodatinluokista vielä, että G3 tosiaan vastaa tuota vanhempaa EU3 -luokitusta. Siinä K-Raudan Prof-huovassakin on painettuna G3 EN 779, vaikka etiketissä lukee vain EU3.

Jaa kavereille

Jätä kommentti